2023 m. Saugesnio interneto savaitės Lietuvoje rezultatai

2023-02-28

2023 m. vasario 7 d. daugiau kaip 180 pasaulio šalių buvo minima jau 20-oji Saugesnio interneto diena! Dienos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Šių metų akcijos šūkis – Kurkime geresnį internetą kartu!

Lietuvoje įvairios šviečiamosios saugesnio interneto veiklos vyko visą savaitę.

Konferencija „Vaikas + ekranas + mokykla = ?“

Vasario 7-ąją įvyko Saugesnio interneto dienos 2023 konferencija „Vaikas + ekranas + mokykla = ?“, kuri nagrinėjo vaikų ir ekranų santykį, bei kokį vaidmenį šiame santykyje gali užimti mokykla. Kviečiame naudingų pranešėjų įžvalgų pasiklausyti renginio įraše.

Konferenciją organizavo Ryšių reguliavimo tarnyba kartu su projekto „Saugesnis internetas“ partneriais.

Saugesnio interneto savaitė viešosiose bibliotekose

Saugesnio interneto savaitės metu į bibliotekų ir jų filialų visoje Lietuvoje organizuojamas veiklas įsitraukė daugiau kaip 4100 dalyvių, iš kurių daugiausiai vaikai iki 4-os klasės – apie 1570, taip pat daugiau kaip 1350 paauglių (5-okai ir vyresni vaikai) ir  daugiau kaip 1200 suaugusiųjų.

Prie akcijos veiklų prisijungė daugiau kaip 200 bibliotekų ir jų filialų, aktyviausiai Saugesnio interneto savaitės akcijų veiklose dalyvavo Kauno, Šiaulių, Panevėžio ir Vilniaus regionų bibliotekos.

Bibliotekos savo bendruomenės nariams organizavo įvairias kūrybiškas veiklas – surengė rajono nuotolinį protmūšį, sprendė testus, kritinį mąstymą lavino žaisdami stalo žaidimus, moksleivių sąmoningumą ir gebėjimą atsirinkti informaciją skatino specialiai šiai progai sukurtos moksleivių komandinės varžytuvės, vyko edukacinių pamokėlių peržiūros ir diskusijos po jų, dalyviai supažindinti su galimybe savarankiškai mokytis internetinėje svetainėje www.epilietis.eu, vyko individualūs pokalbiai apie grėsmes, tykančias interneto erdvėse ir kaip galima išvengti apgaulių, kryžiažodžių konkursas, konferencijos „Vaikas + ekranas + mokykla = ?“. transliacija bibliotekos skaitykloje ir net sukurtas filmukas bibliotekos lankytojams apie mobilią programėlę „Saugesnis internetas“.

Dėkojame visoms bibliotekoms už aktyvų įsitraukimą į Saugesnio interneto savaitės veiklas!

 

Vaizdo siužetų kūrimo konkursas mokykloms

Saugesnio interneto dienos metu buvo apdovanoti ir vaizdo siužetų konkurso „Kas man yra Saugus internetas“, kurį organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, nugalėtojai. Kviečiame susipažinti su I vietos nugalėtojų darbais:

  • 5-8 klasių grupėje - Avižienių gimnazijos mokinių sukurtas vaizdo įrašas;
  • 9-12 klasių grupėje - Joniškio žemės ūkio mokyklos mokinio sukurtas vaizdo įrašas

Žinių pasitikrinimo testas

Saugesnio interneto savaitės metu t.y. vasario 6-12 dienomis, beveik 16.000 dalyvių sprendė testus „Ar esu saugus internete?“. Beveik 30 proc. visų sprendusių, tai padarė Saugesnio interneto dienos metu (vasario 7 d.). Pats populiariausias testas, kurį sprendė daugiau kaip 5.000 dalyvių - „Ar esi saugus internete“ (jaunesniems), antroje vietoje - „Ar esi saugus internete“ (vyresniems), kurį sprendė daugiau kaip 3400 dalyvių, na o trečioje vietoje – „Ar atpažįsti sukčiavimą internete?“, kurį išsprendė daugiau kaip 2200 dalyvių.

 

Visus metus daugiau informacijos apie saugų elgesį internete kviečiame ieškoti svetainėse www.draugiskasinternetas.lt bei www.epilietis.eu.

 

Apie naujieną

Autorius
Langas į ateitį
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė