Kas laimėjo 2023 m. Europos skaitmeninių įgūdžių apdovanojimus?

2023-06-30

Paskelbti 2023 m. Europos skaitmeninių įgūdžių apdovanojimų nugalėtojai: 6 projektai 5 kategorijose iš visos Europos vėl suteikia galimybę pasinaudoti geriausios patirties pavyzdžiais.

Vakar vakare Briuselyje, per EDSA23 apdovanojimų ceremoniją, Europos Komisijos CNECT generalinio direktorato direktoriaus pavaduotoja ir skyriaus vadovė June Lowery-Kingston įteikė apdovanojimus 6 išskirtiniams projektams, kurie sėkmingai padeda europiečiams įgyti jiems reikalingų pagrindinių ir pažangių skaitmeninių įgūdžių.

Visose 5 kategorijose buvo pateikta itin aukšto lygio 330 paraiškos, skirtos 2023-iesiems - Europos profesinių gebėjimų metams. Visoje Europoje vykdoma daug įdomių projektų, kurie rodo, kad skaitmeniniai įgūdžiai yra skirti visiems - nepriklausomai nuo amžiaus, lyties, negalios ir vietos. Kiekvienas iš šių apdovanojimus pelniusių projektų novatoriškai ir veiksmingai keičia situaciją, suteikdamas mergaitėms, vaikams, sutrikusio intelekto asmenims ir ne technologijų specialistams galimybes, kurios gali pakeisti jų gyvenimą (June Lowery-Kingston).

Tarp nugalėtojų labai skirtingi projektai ir organizacijos: nuo privačiojo ir viešojo sektorių partnerysčių iki vietinių paprastų žmonių projektų, nuo piliečių organizacijų ir vietos mokyklų iki ES konsorciumų, rengiančių aukšto lygio technikos universitetus - šių metų nugalėtojai atskleidžia gyvą skaitmeninių įgūdžių Europoje paveikslą.

Nugalėtojai

Jaunimo įgalinimas skaitmeninėje erdvėje: UBBU - Išmokite programuoti (Portugalija)

Ubbu - tai informatikos ir programavimo sistema, skirta 6-12 metų amžiaus vaikams, kurie mokosi programuoti žaidimų forma. Vaikai mokosi spręsti loginius uždavinius ir ugdo problemų sprendimo įgūdžius, o kartu mokosi darnaus vystymosi tikslų.

Ją sukūrė Portugalijos švietimo ir socialinio poveikio startuolis Ubbu, o jos įgyvendinimą Portugalijos valstybinėse mokyklose remia Švietimo ministerija, Mokslo ir technologijų fondas, Aveiro universitetas, fondas „Altice“, Santa Casa da Misericórdia Lisboa, Montepio bankas ir Siemens Portugal.

Projektas buvo išrinktas šios kategorijos nugalėtoju dėl jo masto ir didelio poveikio daugelyje šalių, taip pat dėl jo patrauklumo. Tai specialiai sukurta platforma, kuria gali naudotis šeimos, mokytojai ir asmenys, neturintys programavimo patirties, todėl ji yra puiki priemonė vaikams ir suaugusiesiems mokytis kartu. Be to, dėl Ubbu verslo modelio jis yra labai tvarus.  


Skaitmeniniai įgūdžiai švietimo srityje. Open the Box (Italija) ir Pix (Prancūzija)

Projektas "Open the Box" buvo pradėtas 2020 m., pačiame COVID-19 pandemijos įkarštyje, turint tikslą sukurti plečiamą ir veiksmingą žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo projektą. Jame daugiausia dėmesio skiriama kovai su dezinformacija internete, o jo tikslinė grupė - mokytojai ir švietėjai, siekiantys pagerinti 11-18 metų amžiaus mokinių skaitmeninius įgūdžius.

Dataninja yra pagrindinė organizacija, įgyvendinanti šį projektą, bendradarbiaudama su partneriais: SkyTg24, Meet Digital Culture Center – Fondazione Cariplo, Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione Agnelli, Sapere Digitale, Provincia Autonoma di Bolzano, Liceo Peano di Cuneo, Istituto Avogadro, Capgemini.  

Žiuri išrinko "Open the Box" nugalėtoju, remdamasi projekto tvarumu ir galimybėmis jį išplėsti. Po pradinio 3 metų bandomojo etapo vidurinėse mokyklose iniciatyva planuoja išplėsti savo aprėptį ir apimti pradinių mokyklų mokytojus ir pedagogus. Taip pat siekiama bendradarbiauti su NVO ir pedagogais, dirbančiais nepalankiose vietovėse, taip pat su viešosiomis bibliotekomis, kultūros centrais ir fondais, taip užtikrinant prieinamumą marginalizuotoms grupėms, pažeidžiamiems žmonėms, specialiųjų poreikių turintiems asmenims. Ateityje "Open the box" planuojama projektą išplėsti ir kitomis Europos kalbomis bei šalyse.  


PIX yra internetinė viešoji paslauga, naudojama skaitmeniniams įgūdžiams vertinti, ugdyti ir sertifikuoti Prancūzijoje, Belgijoje ir visoje Europoje. Per šešerius metus PIX ne tik padėjo daugiau nei 4,5 mln. moksleivių kasmet gerinti skaitmeninius įgūdžius atliekant smagius ir sudėtingus testus, bet ir mokytojams vertinti mokinių skaitmeninį raštingumą. Projektui vadovauja Prancūzijos nacionalinio švietimo ministerija, Aukštojo mokslo ministerija ir GIP Pix.   

PIX buvo išrinktas nugalėtoju dėl savo ypatingos aprėpties ir poveikio mokiniams, mokytojams ir mokykloms. Jis atliko labai svarbų vaidmenį didinant skaitmeninį raštingumą ne tik Prancūzijoje ir Belgijoje, bet ir visoje Europoje. Pix, įgyvendindamas savo misiją remti jaunų besimokančių asmenų skaitmeninius įgūdžius, padėjo gerinti skaitmeninius įgūdžius ir suteikti asmenims daugiau mokymosi visą gyvenimą galimybių.  


Įtrauktis į skaitmeninį pasaulį. DigiAcademy (EIT Health, Airija, Kroatija, Ispanija, Švedija ir Prancūzija)

Digi-ID yra „EIT Health“ finansuojamas visos Europos daugiadalykis projektas, kurį pradėjo Dublino Trinity koledžas kartu su nacionaliniu mokymosi tinklu ir Rehabcare, Charity Brothers, Avista, St Michael’s House, Central Remedial Clinic, Stewarts Care, MADoPA, Karolinska Institut, Zagrebo universitetas. Joje daugiausia dėmesio skiriama sutrikusio intelekto (SI) asmenų sveikatai, švietimui ir technologijoms (ID). Remdamasi patirtimi ir veikla, kurioje dalyvavo daugiau kaip 500 asmenų, turinčių ID, grupė sukūrė „DigiAcademy“: palengvintos prieigos skaitmeninių įgūdžių ugdymo sistemą.  
Projektas buvo išskirtinis kandidatas į apdovanojimą dėl jo bendro projektavimo ir bendros plėtros proceso, kuriame dalyvavo asmenys, turintys SI. Teikdama pirmenybę prieinamumui, patogumui naudotojams ir pritaikydama platformą ir turinį konkretiems tikslinės auditorijos poreikiams, „DigiAcademy“ yra unikalus ir vertingas skaitmeninių įgūdžių ugdymo išteklius.  

 


Moterų karjera IRT srityje. Girls Code it Better (Italija)

2014 m. Italijoje pradėtas įgyvendinti projektas "Girls Code it Better" yra nemokamas skaitmeninio kūrybiškumo ir verslumo projektas, kuris priartina mergaites prie technologijų ir STEM karjeros. Projektui vadovauja "Officina Futuro Fondazione W-Group".

"Girls Code it Better" buvo išrinktas EDSA23 nugalėtoju dėl dviejų priežasčių. Pirma, šis projektas skatina ne tik skaitmeninį, bet ir verslumo kelią mergaitėms, o antra, svarbų vaidmenį išrenkant projektą atliko įspūdingas iniciatyvos pasiekiamumas ir poveikis. Įsteigti 522 klubai 223 vidurinėse mokyklose ir daugiau kaip 10 000 dalyvaujančių mergaičių iš 17 Italijos regionų rodo, kad "Girls Code it Better" yra plačiai paplitusi ir veiksminga priemonė, kuria siekiama įtraukti mergaites ir skatinti jų susidomėjimą IRT ir STEM karjera. 
 


Skaitmeninių įgūdžių tobulinimas darbe - AI4gov (Ispanija, Italija, Vokietija, Estija)

Dirbtinio intelekto magistrantūros programa "Dirbtinis intelektas viešosioms paslaugoms" (AI4Gov) - tai Europos Sąjungos finansuojama aukštojo mokslo programa, kurią parengė keturi pirmaujantys Europos universitetai skaitmeninių, technologijų ir inžinerijos mokslų srityse (Madrido politechnikos universitetas, Ispanija, Milano politechnikos institutas, Italija, Friedricho-Alexanderio universitetas Erlangene-Niurnberge, Vokietija, ir Talino technologijos universitetas, Estija). Dalyviai įgyja kompetencijos, leidžiančios iš esmės pakeisti viešųjų paslaugų teikimą, diegiant etišką ir paveikų dirbtinio intelekto metodą.

Projektas išrinktas nugalėtoju už novatoriško požiūrio į aukštąjį mokslą reprezentavimą, derinant dirbtinio intelekto, viešųjų paslaugų ir skaitmeninės transformacijos sritis. Projektas yra unikalaus švietimo kelio, kuriuo atsižvelgiama į augantį AI įgūdžių poreikį valdžios ir administravimo institucijose, pradininkas.


Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/8537
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų