„Moterys TechEU 2022“: kvietimas teikti paraiškas

2022-09-12

2022 m. birželio 21 d. Europos Komisija paskelbė antrąjį konkursą „Moterys TechEU“, kuris vyks iki 2022 m. spalio 4 d. 17.00 val. (Vidurio Europos laiku). Šiais metais Komisija didina biudžetą iki 10 mln. EUR, siekdama finansuoti iki 130 giliųjų technologijų startuolių, atsižvelgdama į daug vilčių teikiančius pirmojo bandomojo projekto 2021 m. rezultatus.

„Moterys TechEU“ yra viena iš daugelio ES iniciatyvų, kuriomis siekiama skatinti ir stiprinti moterų lyderystę technologijų ir inovacijų srityje, įskaitant metinį ES apdovanojimą moterims novatorėms ir naująją Europos inovacijų tarybos moterų lyderystės programą. Moterys „TechEU“ taip pat remia moterų steigiamus startuolius pažeidžiamiausiu savo įmonės augimo etapu. Be 75 000 EUR dotacijos finalininkams taip pat teikiama mentorystė ir ugdomasis vadovavimas lyderystei, internacionalizavimui, verslo modeliavimui, įgyvendinimo strategijai, atėjimui į rinką, finansavimui, deryboms su investuotojais ir daug daugiau pagal Europos inovacijų tarybos moterų lyderystės programą.

Už inovacijas, mokslinius tyrimus, kultūrą, švietimą ir jaunimą atsakinga Komisijos narė Marija Gabriel sakė: „Sulaukėme labai teigiamos reakcijos į šį pirmąjį bandomąjį projektą - iš visos ES ir asocijuotųjų šalių gauta beveik 400 paraiškų. Didžiuojuosi, kad dabar remiame 50 ambicingų moterų vadovaujamų įmonių iš 16 šalių. Tai didžiulis žingsnis teisinga linkme, siekiant sumažinti didelį atotrūkį tarp lyčių technologijų srityje ir paskatinti moteris išnaudoti savo tikrąjį potencialą. Moterų vadovaujamos giliųjų technologijų įmonės turėtų kurti ES inovacijų DNR, todėl šiais metais jų paremsime dar daugiau."

Be to, programa "Women TechEU" remia moteris kaip sprendimų priėmėjas ir lyderes atitinkamose srityse. Komisija siekia, kad jų padėtis investicijų sektoriuje, kuriame moterims vis dar nepakankamai atstovaujama, būtų geresnė. Šią programą remia Europos inovacijų taryba ir ji finansuojama pagal programos „Europos horizontas“ darbo programą – Europos inovacijų ekosistemas (EIC).

Trumpai tariant, Europos Komisija nori sukurti teisingesnę ir klestinčią Europos giliųjų technologijų ekosistemą, padėdama moterų įsteigtoms įmonėms.

Giliųjų technologijų įmonės Europoje sudaro daugiau kaip 25 proc. ES pradedančiųjų įmonių ekosistemos, kurios vertė šiuo metu siekia 700 mlrd. EUR. Tačiau šiame sektoriuje vis dar neproporcingai mažai moterų. Šiuo metu mažiau nei 15 proc. startuolių steigia arba steigia moterys (6 proc. – moterų komandos), tuo tarpu ES moterys gauna tik 10 proc. patentų paraiškų. Dėl to į moterų vadovaujamas įmones investuojama nedaug kapitalo, todėl susidaro užburtas ratas. Tik 5 proc. rizikos kapitalo skiriama mišrioms lyčių ir tik 2 proc. vien moterų komandoms.

© Europos Komisija

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/4438
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Blokų grandinė
Programinė įranga
Mikroelektronika
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų