Moterys IRT srityje. Skaitmeninės technologijos: mitų griovimas ir didesnis jaunų žmonių skatinimas rinktis skaitmeninę karjerą

2022-08-22

Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) srityje dominuoja vyrai: ir taip yra ne tik Slovėnijoje ir Europoje, bet ir daugumoje išsivysčiusių šalių. Nors moterų dalis IRT srityje Slovėnijoje yra mažesnė nei vyrų, duomenys rodo, kad išsilavinusių moterų (t. y. turinčių universitetinį išsilavinimą) skaičius šalyje yra gerokai didesnis.

Kokia galėtų būti šio neatitikimo priežastis? Jei moterys vidutiniškai yra labiau išsilavinusios, kodėl jų trūksta IRT sektoriuje ir vadovaujamose pareigose? 

Šis klausimas sudėtingas ir daugialypis, o moterų padėties ir santykio IRT srityje klausimas taip pat susijęs su didėjančiu IRT specialistų poreikiu. Todėl reikia gerai apgalvotų ir ilgalaikių sisteminių sprendimų, kurie ne tik suteiktų galimybę naudotis išsilavinusių moterų potencialu Slovėnijoje, bet ir turėtų teigiamą ilgalaikį poveikį tenkinant IRT darbuotojų poreikį.

Panaikinti moterų skaitmeninės lyderystės IRT srityje atotrūkį

diagrama

Slovėnijoje moterys yra labiau išsilavinusios nei vyrai, tačiau jų dalis mažesnė vadovaujamose pareigose. Kodėl tai vyksta ir ką galime padaryti?

Slovėnijos skaitmeninė koalicija mato galimybę suvienyti moteris, suteikti joms galimybę dalytis patirtimi, palaikyti, mokytis ir bendrauti tarpusavyje. Pirmasis žingsnis siekiant šio tikslo - koalicija pradėjo rengti įvairius nacionalinius ir pasaulinius renginius. 

Pirmajame renginyje „Moterys skaitmeninimui“ pabrėžiamas ypač naudingas lyčių įvairovės poveikis įmonių veiklos rezultatams (investicijų grąžos koeficientas 500 įmonių, kurių valdybose yra bent 3 moterys, yra 46 proc. didesnis), produktų kūrimui ir tobulinimui arba naujų technologijų diegimo procesui.

Norint, kad daugiau moterų sėkmingai dirbtų IRT ir įveiktų šiuos iššūkius, labai svarbu keisti platesnį socialinį modelį ir bendrą įmonių kultūrą. Žinoma, pokyčių negalima atlikti per vieną naktį, tačiau labai svarbu juos paremti.

  • Remti moteris, atliekančias įvairius socialinius vaidmenis, tiek kaip pokyčių dalyves, tiek ruošiant jas būsimiems pokyčiams;
  • remti vyrus, atliekančius įvairius socialinius vaidmenis, ir gerinti jų supratimą apie ilgalaikius šių pokyčių padarinius;
  • teikti sisteminę paramą per švietimo procesą, nukreipiant vaikų (berniukų ir mergaičių) potencialą į tas sritis, kurios turi didžiausią vertę visuomenės ir ekonomikos vystymuisi.
     

Lyčių įvairovė neturėtų būti diskriminacijos darbo vietoje ir dvigubų standartų priežastis

IRT nėra (tik) vyrų pasaulis, tačiau reikia išmokti tam tikras pamokas, jei norime į ją įtraukti daugiau moterų. Remiantis naujausiais „ Microsoft“ tyrimais, 11–12 metų amžiaus mergaitės labai domisi gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos (STEM) studijomis, tačiau iki 15-16 metų šis skaičius katastrofiškai sumažėja. Slovėnijoje maždaug 15 metų amžiaus mergaitės geriau nei berniukai įveikia matematikos egzaminus, tačiau vėliau renkasi studijuoti teisę, sociologiją, kalbas ir apskritai humanitarinius mokslus.

Kodėl mergaitės pasiekia geresnių pradinių rezultatų, tačiau vėliau iš STEM mokslų pereina prie socialinių mokslų? Ar tai tik baimė ir visuotinis nusistatymas, kad tai ne mergaitėms? Klausimas sudėtingas, ir į jį galima rasti ne vieną atsakymą. Pirma, ši sritis vis dar nežinoma, nes nuo pradinio ugdymo pradžios ji nėra įtraukta į nacionalines mokymo programas.

Antra, pokyčių įgyvendinimas yra ilgalaikis procesas, todėl logiška, kad pokyčių iniciatyvą turėtų įgyvendinti tik moterys, moterys ir moterys, taip pat vėl daugiau dėmesio skirti jaunimui, kuris dar nesirenka karjeros.

Viena iš pagrindinių Slovėnijos nacionalinės skaitmeninių įgūdžių ir užimtumo koalicijos prerogatyvų yra tai, kad daugiau mergaičių galėtų svarstyti karjeros IT srityje galimybes. 

Slovėnijos skaitmeninė koalicija: skaitmeninių įgūdžių trūkumo mažinimas trijose pagrindinėse srityse

Slovėnijos skaitmeninės koalicijos pastangos pritraukti daugiau moterų IRT srityje iš esmės yra trejopos. Daugiausia dėmesio skiriama tam, kad būtų skatinamas mokymasis iš sektinų moterų pavyzdžių ir remiamos esamos šios srities iniciatyvos, pavyzdžiui, Metų inžinierius, kuri yra įkvepiantis pavyzdys ir geroji patirtis.

Įgyvendinant iniciatyvą „Moterys už skaitmeninimą“, skirtą visoms moterims ir vyrams, padaryta didelė pažanga pabrėžiant Slovėnijos išsilavinusių moterų potencialą patenkinti IRT darbo jėgos poreikius, daugiausia rengiant praktinius seminarus, motyvacijos renginius ir mentorystę. 

Slovėnijos koalicija taip pat siekia įvesti IT ir informatikos dalykus, kurie būtų privalomi pradinėse mokyklose, ir skubiai parengti mokymo sistemą, skirtą pagrindiniams IT ir informatikos įgūdžiams švietimo srityje įgyti, o vėliau keisti skaitmeninio amžiaus vaikų ir paauglių švietimo programas.

Apie autorių 

Ana Pejić yra Slovėnijos skaitmeninių inovacijų centro projekto vadovo pavaduotoja. Liublianoje įsikūrusi Ana daugiausia dėmesio skiria skaitmeninių gebėjimų temai. 

Apie organizaciją

Slovėnijos skaitmeninių inovacijų centras yra centrinis nacionalinis vieno langelio principu veikiantis centras, kurio paskirtis – teikti, sujungti ir remti žinias, verslo ir technologijų ekspertines žinias, technologijas, eksperimentinę ir bandomąją aplinką, geriausią praktiką, metodikas ir kitą veiklą, būtiną, kad Slovėnijos pramonė galėtų visapusiškai ugdyti skaitmeninius gebėjimus, inovacijų modelius ir procesus, remti jų skaitmeninę transformaciją ir didinti savo konkurencinius pranašumus, grindžiamus skaitmeninėmis technologijomis. Ji taip pat remia Slovėnijos nacionalinės skaitmeninių įgūdžių ir darbo vietų kūrimo koalicijos ekosistemą. 

Slovėnijos skaitmeninė koalicija vienija suinteresuotuosius subjektus iš beveik visų Slovėnijos sektorių: nuo pramonės/prekybos, mokslo ir švietimo iki viešųjų įstaigų ir agentūrų, socialinių subjektų ir pilietinės visuomenės organizacijų. Tikslas – stiprinti pagrindinių ir aukšto lygio skaitmeninių įgūdžių ugdymą visiems ir skatinti Slovėnijos ekonomikos ir visuomenės skaitmeninę transformaciją taip, kad niekas nebūtų paliktas nuošalyje. 

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/4355
Skaitmeninė technologija, specializacija
Dirbtinis intelektas
Kibernetinė sauga
Didieji duomenys
Programinė įranga
Mobiliųjų programų kūrimas
Interneto svetainių kūrimas
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė